Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [3924]

Fråga:
Hej igen! Tack för svart på min förra fråga! Hittade sidan och de hade formulerat fel. Nu har jag en till fråga, såg på ett tv program för ett par veckor sen, de pratade om solen. I skolan får vi ju lära oss att väte slås ihop till heliumkärnor men detta var tydligen inte slutet på det hela, enligt vad de sade så slås heliumet ihop till ett annat grundämne och sedan de till ett annat. Vad jag vill veta är om detta stämmer och i så fall vilka ämnen som ingår i kedjan..
/Anders K, Vadsbogymnasiet, Mariestad

Svar:
I solen, just nu, bildas inget annat än helium. Om ungefär 4 miljarder år, när solen har blivit en röd jättestjärna, inträffar den så kallade helium-flashen, då helium förbränns till kol. Det är ett snabbt förlopp, nästan explosivt. Större delen av kolet kommer inte ut, det stannar inne i solen. Efter detta kommer solen kollapsa för att sluta som en vit dvärgstjärna.

I tyngre stjärnor inträffar ingen helium-flash, men helium förbrännes till tyngre grundämnen i lugnare takt. Man vinner energi genom sammanslagning av kärnor upp till järn som slutprodukt. Järn har den högsta bindningsenergin. I en del fall sker förbränningen explosivt (supernovor), och då kan stora mängder neutroner frigöras. Dessa neutroner fångas in av kärnor. På det viset har de tyngre grundämnena bildats. En del av supernovaexplosionerna resulterar i att stjärnan sprängs sönder fullständigt.

Alla grundämnen tyngre än helium har bildats i dessa processer. Livet på jorden beror på supernovaexplosioner!  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.