Visa fråga/svar

 

Värme [3797]

Fråga:
Varför bildas is lättare på vissa bilrutor än på andra?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
En bil parkeras mot ett högt hus en kall kväll. På morgonen finns is på bakrutan, men inte på framrutan. (Fronten parkeras mot huset). Varför blir det så?
/Johan B, Junkaremålsskolan, Tranås

Svar:
Det här var en intressant iakttagelse. Det som avgör var det bildas is är den så kallade nettoutstrålningen från bilen. Med nettoutstrålning menar man skillnaden mellan den värme bilen utstrålar och den värme som strålar in mot bilen. Bilen utstrålar värme i alla riktningar. I de riktningar som det är "fritt fram" - i allmänhet t.ex. rakt uppåt - är utstrålningen från bilen stor, och instrålningen mycket liten eftersom det enda som strålar in mot bilen är natthimlen (som är mycket kall).

Fronten på bilen är nu parkerad mot ett hus vars temperatur är betydligt högre än natthimlens. Huset strålar därför ut mer värme än vad himlen gör, och bilen tar alltså emot mer värmestrålning på denna sidan. Nettoutstrålningen från bilen blir mindre.

Man kan också märka att is på bilens sidorutor är mindre vanligt än på fram- och bakrutan. Detta beror på att nettoutstrålningen som sker åt sidorna ofta är mindre pga. att det finns saker - t.ex. andra bilar, träd och buskar - runt bilen som strålar tillbaka mot bilen.
/KS/EN

Se även fråga 7130

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.