Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [3753]

Fråga:
Hur kan man veta att Vintergatan ser ut som den gör, vilken form och var någonstans vi befinner oss i den? Fotona som är på vår galax, är det målade bilder eller kort på andra galaxer som ser likadana ut som våran?
/Mattias H, Höglansskolan, Bromma

Svar:
Det är besvärligt att studera vintergatans struktur i stjärnljus, eftersom tjocka stoftmoln hindrar sikten. Den bästa bilden av vintergatan får man i radio-området. Väte, som ju är det vanligaste ämnet, sänder ut radiostrålning med en karakteristik våglängd av 21 cm. Dessa radiovågor hindras inte av stoftet. Om gasmolnet är på väg mot oss blir våglängden lite kortare. Om gasmolnet är på väg ifrån oss blir våglängden lite längre. Detta kallas dopplereffekt. Detta ger oss en god bild av hur vätgasen fördelar sig i vår galax. Stjärnorna fördelar sig på ungefär samma sätt.

Med oktobernumret (1999) av National Geographic följer ett kartblad som visar en rekonstruktion av vår galax. Här visas också var ett antal välkända objekt ligger. De ligger alla nära oss. Det visar tydligt vilken liten del av vintergatan vi ser. 
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.