Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [3697]

Fråga:
Låt oss säga att det regnar ute. Jag vill ta mig från plats A till plats B. Om jag går riktigt långsamt, får jag en viss mängd vatten på mig. Om jag springer det fortaste jag kan får jag en annan mängd vatten på mig, och beroende på att jag har en större yta sedd framifrån än uppifrån så kan jag eventuellt få ganska mycket vatten på mig. Finns det någon optimal hastighet för att ta sig igenom ett regnväder så torr som möjligt?
/Torbjörn A, Östrabogymnasiet, Uddevalla

Svar:
Precis det här tänker jag på, när jag cyklar i regn. Man vill ju blöta ner sig så lite som möjligt. Tyvärr har jag inte kommit mycket längre i analysen än du. I sådana här fall kan det ofta vara nyttigt att titta på extremerna.

Står jag helt still, blir jag genomblöt.

Man kan tänka sig att man cyklar så fort, att vattendroppen förångas på grund av rörelseenergin (trevlig räkneövning). Man behöver då cykla i över 7000 km/tim, och det har jag inte kommit upp i.

Senare tillägg: Nu har vi fått en lösning. Först approximerar man sig med en låda, formad som en tändstickask. Bredsidan är mot färdriktningen. Nu ska vi bestämma vilka vattendroppar, som kommer träffa lådan. Vi börjar med bredsidan. Det är enklast om man ritar det på ett papper. Man kommer träffas av de vattendroppar, som ligger i ett "fyrkantigt rör" snett upp i luften. Rörets vinkel beror på regnets och lådans hastighet.Ju högre hastighet på lådan, desto mindre vinkel. Men rörets volym (per färdsträcka) är oberoende av vinkeln. Därför är antalet vattendroppar som träffar lådans framsida oberoende av hastigheten.

  Antalet vattendroppar som träffar lådans ovansida är proportionell mot tiden. Alltså, man bör ta sig fram så fort som möjligt!
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.