Visa fråga/svar

 

Värme [325]

Fråga:
Blir snön tyngre då den smälter? Sker någon form av kondensering från fukten i luften då temperaturen stiger och luften inte kan innehålla samma mängd fukt. En skyffel full med snö väger i alla fall mera vid plusgrader än vid minusgrader.
/

Svar:
Du har rätt när du säger att en skyffel snö väger mer vid plusgrader än vid minusgrader. Detta beror på att densiteten, alltså tätheten, hos snö varierar väldigt mycket. Nyfallen pudersnö har väldigt låg densitet medan fuktig, smältande snö har en mycket högre densitet. Mellan dessa ytterligheter finns det andra former med andra värden på densiteten.

Snö som faller packas efter hand och därmed ökar densiteten, snön blir "tyngre". Det är även så att fukten i luften kondenserar i snön och gör den fuktigare och därmed tyngre. När snön smälter så blir den en blandning av snö och smältvatten men det betyder inte att den väger mer. Om det däremot kommer in mycket varm och fuktig luft så kondenseras det en hel del vatten i den nollgradiga snön och den blir tyngre. Detta förklarar varför snötäckta tak ibland rasar ihop på våren.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.