Visa fråga/svar

 

Värme [2989]

Fråga:
Vi diskuterade ordning-oordning (inom energiavsnittet) och kom fram till att ordningen då man blåser upp en ballong ökade. Detta med tanke på att vi tillför energi för att få just en uppblåst ballong, som egentligen strävade efter att få vara ouppblåst (mindre ordning). Om det kostar energi att skapa denna ordning, undrar vi varför oordning snabbt och helt plötsligt ökar vid fortsatt energitillförsel, dvs när vi blåser upp den så den spricker?
/Håkan H, Östratornskolan, Lund

Svar:
Låt oss först beskriva vad vi i fysiken menar med ordning. Tänk dig att vi har ett biljardbord där 20 kulor rullar fram och tillbaks och att de ibland kolliderar. Vi får också föreställa oss att de hela tiden har samma fart. Om vi nu startar med 10 röda kulor på vänstra halvan och 10 vita på den högra halvan så har vi ett ordnat system. Men när kulorna rör sig så försvinner denna ordning.

Detta kallar vi i fysiken för entropilagen: Naturen går spontant mot allt större oordning.

Exempel Om man inte bryr sig så ökar oordningen på skrivbordet. Det vet alla. Vill vi öka ordningen så krävs det energi. Precis så är det i fysiken också: Vi kan öka ordningen i ett system men bara genom att tillföra energi.

Nu till ballongen. Vi måste ta hänsyn till all luften som finns i lungorna och ballongen när vi tillämpar entropilagen. När vi med ett andetag blåser upp ballongen så ökar inte oordningen om inte temperaturen ökar. När ballongen spricker så ökar plötsligt ordningen för att den gas som fanns inne i ballongen kan röra sig över ett större område.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.