Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [21201]

Fråga:
Hur högt kan flugor flyga?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej!

Vi har precis lärt oss i skolan att flugor inte kan flyga högre än 100 meter upp i luften på grund av lyftkraft i vingarna. Därför sa vår lärare att flugor inte kan flyga upp till toppen på eiffeltornet. Men vad skulle hända med en fluga om man tog med sig den i hissen upp? Skulle den inte kunna lyfta alls då? Eller är det så att den bara inte kan flyga uppåt?

Hälsningar Lovisa
/Lovisa S

Svar:
Hej Lovisa! Jag vet inte var din lärare fått det ifrån - det måste vara helt fel! Insekter har observerats på nära 10000 meters höjd (normalhöjd för trafikflygplan), se länk 1 nedan som verkar vara en trovärdig artikel. Intressant är att humlor tycks ändra sitt sätt att röra vingarna för att kompensera för det lägre lufttrycket.

Lyftförmågan hos flugans vingar i en gas bör vara proportionell mot densiteten. Vid normalt lufttryck är densiteten hos atmosfären vid havsytan (se länk 2) 1.22500 kg/m3 och på 100 meters höjd 1.21328 g/m3. Differensen blir 0.01172, dvs ungefär 1%. De normala variationerna i lufttryck (lågtryck/högtryck) är betydligt större, så flugan skulle inte kunna flyga vid lågtryck, vilket uppenbarligen inte är sant!
/Peter E

Nyckelord: lufttryck [23];

1 https://www.livescience.com/55454-how-high-can-insects-fly.html
2 https://www.digitaldutch.com/atmoscalc/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.