Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [21200]

Fråga:
Vad är kondensatorer bra för?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej jag har en redovisning om kondensatorer. Jag ska nämligen förklara vad en kondensator är och hur den fungerar. Jag har två frågor hittills jag inte kan hitta svaret på.

1. Jag kom fram till att syftet med kondensatorer är bland annat att de ska stabilisera spänningstoppar vilket är effektivt när man vill ha en stabil spänning. Men varför vill man egentligen göra det? Varför vill man ha det stabiliserat?

2. Metallplattorna i en kondensator är åtskilda med en dielektrisk substans t.ex paraffinerat papper. Men vaför är det paraffinerade pappret bättre än ett vanligt papper icke täckt med paraffin?
/Sessen G, Jensen Gymnasium, Stockholm

Svar:
En kondensator är en passiv elektronisk komponent som har förmågan att lagra elektrisk laddning och därmed elektrisk energi. Kondensatorn karaktäriseras av sin kapacitans C som mäts i enheten farad. (kondensator )

Ett dielektriskt material är en elektrisk isolator som kan bli polariserad av ett pålagt elektriskt fält. När ett dielektrikum placeras i ett elektriskt fält flödar inte elektriska laddningar genom materialet så som de gör i ledare, däremot skiftas jämviktsläget lite från deras genomsnittliga jämviktsläge vilket ger polarisation. På grund av polarisationen förskjuts positiva laddningar i riktning mot det elektriska fältet och negativa laddningar förskjuts i åt motsatt håll. Detta skapar ett internt elektriskt fält vilket reducerar det resulterande fältet i dielektriket.

1 En konstruktion som är avsedd för likspänning (t.ex. en dator) mår inte bra av att ha en varierande inspänning. Man stabiliserar därför den varierande inspänningen från en transformator/likriktare. Ett annat exempel är en LED lampa som skulle blinka irriterande om spänningen inte stabiliseras. Se Capacitor#Applications för flera användningar.

2 Papper har dåliga dielektriska egenskaper, medan paraffin har bra sådana. En kondensator med paraffin kan därför lagra mer laddning, och är därför mer effektiv för en given storlek.

Se även Capacitor .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.