Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [20753]

Fråga:
Smälla en uppblåst ballong med en blixt
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
hej, min pappa sa att detta med om man ritar med en svart kvadrat på armen och lysa med blixt på, och att det skulle sticka bara var tro och skrock, jag testade på honom och han erkände faktiskt att det stickte till lite, helt plötsligt kom det bara upp en annan fråga i huvudet, om man ritar en svart fläck på en ballong som inte är svart, kommer det hända något då? isåfall kommer det vara samma anledning som om man gör det på kroppen? Annars är jag väldigt tacksam om du förklarar för mig, min pappa trodde inte på detta heller men han skulle åka och hämta min syrra i skolan oxh jag tror jag lyckades övertala honom om att köpa ballonger så jag kunde testa. //Julia
/Julia p, Lovisedalsskolan, Vallenrtuna

Svar:
Hej Julia!

Kvadraten på armen och en blixt finns utredd i fråga 20427 . Att effekten är verklig är helt klart även om man inte vet exakt vad som händer. Att det har att göra med snabb uppvärmning genom att ljus från blixten absorberas är fullt klart.

Jag tror inte att ballongen påverkas i ditt försök, men det enda säkra är att göra experimentet. Hoppas du kan få tag på en ballong så du kan göra experimentet!

Uppdatering från Julia: "Min mamma köpte hem ballonger och det funkade faktiskt!"

Jag får böja mig för resultatet från ditt experiment! Tack Julia! /Peter

Den högre absorptionsförmågan på det svarta området räcker tydligen för att värma upp ett område på ballongytan tillräckligt för att ballongen skall spricka.
/Peter E

Nyckelord: *vardagsfysik [64];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.