Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [20742]

Fråga:
Hej! Gravitationsvågorna som Nobelpriset i år belönar upptäckten/verifikationen av utsändes för rätt länge sedan, miljarder år sedan. Universum bör ha varit mindre dåförtiden och glesare i dag. Betyder det att mängden svarta-hålkollisioner kommer att bli färre framdeles? Det måste ju vara allt glesare mellan hålen.
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Se fråga 20117 för information om den första detektionen av gravitationsvågor.

Det är klart att det blir glesare med dubbla svarta hål. Men tidsskalan är miljarder år, så det är inget vi kan observera. Antalet svarta-hålkollisioner beror nog mer på stjärnbildningen. Många nya stjärnor (speciellt tunga sådana) ger många svarta hål, och en del av dessa är dubbla svarta hål som med tiden slås ihop.

Man har nu efter 2 år med gravitationsvågsdetektorer identifierat 6 fall av kollisioner, se länk 1. Detta låter mycket, men man skall observera att sannolikheten för detektion är mycket hög -- man behöver t.ex. inte rikta detektorn åt ett visst håll. Man kan även detektera kollisioner på mycket stora avstånd (över 1 miljard ljusår), så man övervakar mycket stora volymer av rymden.
/Peter E

Nyckelord: svart hål [51]; gravitationsvågor [19];

1 https://www.ligo.caltech.edu/
2 https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/06/03/ask-ethan-how-many-black-holes-are-there-in-the-universe/#55e03a2614e0

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.