Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [20427]

Fråga:
Blixt och stöt
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
En elev hade idag målat en svart kvadrat i sitt armveck med en whiteboardpenna. Han berättade att när han höll telefonens kamerablixt mot den svarta rutan och tog ett kort fick han en stöt. Detta verkar vara känt som "sharpie shock". Jag testade själv och jag fick också en stöt. Hur kan detta förklaras? Varför känns det som en stöt?
/Gustav L, Helenelundsskolan, Sollentuna

Svar:
Det är säkert uppvärmningseffekten som förklarar liknande experiment, se fråga 11883 . Den snabba expansionen hos luften nära där blixten träffar den svarta rutan kan kännas som en stöt.

Varför känns det som en stöt snarare än en värmeeffekt direkt? Detta är fysiologi, och det är vi inte experter på. Vi kan bara spekulera att värmeeffekten är liten och kortvarig så att de temperaturkänsliga sensorerna inte triggas.

Det är emellertid klart att det finns en mekanisk effekt, se fråga 11883 . Denna borde kunna triggas av den snabbt upphettade expanderande luften, det hörs ju ett tydligt knäpp.

Det finns ett antal videos på webben, och det är uppenbart att resultatet varierar för olika position på kroppen. Detta kan förklaras av olika täthet av sensorer som registrerar stötar.

Länk 1 innehåller en video och mer eller mindre korrekta funderingar om orsaken. Länk 2 lite om farligheten. Här är en lärare som gjort en trevlig systematisk undersökning av fenomenet.


/Peter E

Nyckelord: *vardagsfysik [64]; *fysiologi [13];

1 http://www.snopes.com/sharpie-shock-challenge/
2 http://24malmo.se/2016/12/14/sa-farlig-ar-nya-stot-trenden-som-sprids-pa-internet/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.