Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [19504]

Fråga:
Hej! Solvinden sägs ha bidragit till Mars tunna atmosfär. Även jordens atmosfär blåser sakta bort. Solvinden är rimligen starkare nära solen. Vad håller kvar atmosfären på Venus?
/Thomas Å, Knivsta

Svar:
Jordens magnetfält skyddar ju jordens atmosfär från solvinden, så förlusterna är små. Venus och Mars har inga magnetfält, så de utsätts för solvinden fullt ut. Anledningen till att Mars har förlorat nästan hela sin ursprungliga atmosfär (mest CO2) är helt enkelt att Mars har mycket mindre massa än jorden och Venus.

Det finns flera olika effekter som kan orsaka förlust av atmosfär, se Atmospheric_escape . Att molekylerna helt enkelt når flykthastighet är sannolikast för lätta molekyler. Hög temperatur ger naturligtvis hög flyktbenägenhet, men som framstår av nedanstående figur är det inte särskilt varmt i venusatmosfärens yttersta lager.

Närheten till solen har faktiskt skyddat Venus' atmosfär genom att fotojonisation har skapat en jonosfär. I denna skapas magnetiska moment som skyddar atmosfären från solvinden på liknade sätt som ett globalt magnetfält gör.

Se vidare Atmosphere_of_Venus och Atmosphere_of_Mars ./Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.