Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [19462]

Fråga:
Jag vill visa med ett experiment hur säkringar fungerar och vill då "smälta av" en tråd med hjälp av ström. Jag undrar vilken tråd jag ska beställa för att få den att smälta så enkelt som möjligt. Vilket ämne bör tråden vara gjord av och vilken tjocklek skulle kunna passa? /Jonas
/Jonas L, Lunds Montessorigrundskola, Lund

Svar:
Säkring är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska anläggningar, vilket skulle kunna leda till överhettning och i värsta fall brand. Överbelastning uppkommer när för stor ström leds genom en ledning, till exempel på grund av kortslutning. Säkringar finns av flera olika typer. De flesta traditionella säkringar innehåller en mycket tunn tråd, genom vilken all ström till anläggningen leds, och som precis klarar den strömstyrka anläggningen är avsedd för. När strömstyrkan ökar ytterligare, smälter tråden av och strömmen bryts. (Säkring )

Trådens tjocklek beror på vid vilken ström du vill bryta. En säkring skall påverka kretsen så lite som möjligt och bryta (smälta) när maxströmmen överskrids. Säkringen skall ha liten resistans för att inte påverka kretsen. Det normala materialet är koppar, se Fuse_(electrical)#Construction .

I avsnittet Fuse_(electrical)#Packages_and_materials finns en tabell som ger trådtjocklek för olika maxström.

Se även fråga 19569 om jordfelsbrytare.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.