Visa fråga/svar

 

Värme [19268]

Fråga:
Jag satt och funderade på när man skulle hälla i mjölken i kaffet för att behålla så hög temperatur som möjligt, direkt efter att kaffet blivit färdigt eller precis innan du dricker det om det är fem minuter mellan att kaffet bryggs och att du dricker det. Jag funderade på vilka olika faktorer det fanns men det enda jag kom fram till var att eftersom kaffet kyls av snabbare ju varmare det är borde det vara bättre att hälla i mjölken direkt. Samtidigt kommer ju temperaturen sjunka mer om man häller i mjölken när kaffet är varmt. Det borde också spela roll vilken temperatur mjölken har när den hälls i. De två olika alternativen är i alla fall

i) häll i mjölken direkt efter att kaffet är färdigbryggt, sedan vänta 5 minuter innan man dricker det.

ii) vänta 5 minuter innan man häller mjölken i kaffet och sedan dricka det direkt Frågan var alltså vilket alternativ som är varmast när man dricker det, alltså fem minuter efter bryggningstillfället.

Självklart är det lika koppar, lika mycket mjölk med samma temperatur vid båda alternativen och samma mängd kaffe med samma temperatur från början. Det enda som skiljer är alltså när man häller i mjölken. Hoppas att frågan var förståelig.
/Hugo E, Tunaskolan, Lund

Svar:
Jodå, frågan är förståelig, se fråga 1166 .
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.