Visa fråga/svar

 

Blandat [19134]

Fråga:
Hur kan man tala om skillnader i vattenstånd mellan olika orter?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hur kan man tala om skillnader i vattenstånd mellan olika orter? Man har väl ingen fast referenspunkt som går att använda över hela jorden? Den i vanliga fall eminenta tidningen Forskning och Framsteg skrev "vattenståndet i Bottenviken är 35-40 cm högre än i Skagerrak på grund av skillnaden i salthalten" Jag kan förstå att om man gjorde tankeexperimentet att flytta vattnet från Skagerrak till Bottenviken, så skulle den annorlunda densiteten ge ett annorlunda vattenstånd (även om 35-40cm låter mycket), men ovanstående mening måste väl vara fel?
/Mats L

Svar:
De individuella mätplatserna ger naturligtvis lokala värden, men de kan kopplas ihop med t.ex. GPS-mätningar, se länk 1 och Vattenstånd .

Globalt kan man mäta läget av vattenytan med en precision av ett par centimeter med satelliter utrustade med infraröd-radar, se Satellite_altimetry#Satellites .

Vattennivån beror av många parametrar, framför allt av lufttryck, temperatur, vindar och landhöjningen.

Vad gäller skillnaden på grund av skillnaden i salthalt kan vi göra en överslagsberäkning där vi betraktar Östersjön och Kattegatt som ett U-rör. Låt h vara vattenpelarens höjd. För jämvikt (samma tryck vid botten) gäller:

rÖ g hÖ = rK g hK

vilket ger

Dh = hK(1-rK/rÖ)

Vi gissar att salthalterna i Kattegatt och Östersjön är 3% resp 1%. Länk 2 innehåller en kalkylator för saltvattens densitet. Vi får vid 10oC 1.023 repektive 1.008. Vi får om vi dessutom antar att djupet är 20 m:

Dh = 20*(1-1.023/1.008) = -0.3 m

vilket är nära det angivna värdet 35-40 cm i artikeln "Så skall vi möta hotet från havet" i Forskning och Framsteg nr 8 2013.
/Peter E

1 http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/havsvattenstand-1.3090
2 http://www.csgnetwork.com/h2odenscalc.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.