Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [19030]

Fråga:
Vad händer om jordaxelns lutning ändras?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Jag såg på SVTs Vetenskapen Värld del 7 som handlade om hur månen påverkar jorden. De sa att månen glider ifrån jorden och om ca en miljard år kommer jordens lutning inte vara stabil längre. Lutningen skulle skifta mellan 0 till 85 grader. De menade att när den var 85 grader skulle isarna smälta, eftersom de då var närmast solen. Jorden skulle delvis översvämmas av all is som skulle smälta. Det är jag med på, men skulle det inte frysa på andra delar av världen istället (som med den nya lutningen blivit kalla)? Då skulle det jämna ut sig ändå, eftersom medeltemperaturen inte stigit. Vad tror ni? Skulle havsnivån stiga?
/Axel W, Lund

Svar:
Axel! Det anses allmänt att månen har en stabiliserande verkan på jordaxelns lutning. Utan månen hade kanske rotationsaxelns lutning kunnat ändra sig, kanske till och med så radikalt som Venus (177o och Uranus (98o).

Jordaxelns lutning (för närvarande med 23.4o mot normalen till jordbanans plan) är en av tre banparametrar som påverkar klimatet och antagligen orsakar istider, se fråga 830 och länk 2. I fråga 14214 förklaras hur klimatet påverkas av jordaxels lutning.

En stor ökning i jordaxelns lutning skulle alltså få inlandsisarna att smälta eftersom temperaturen över en stor del av jorden skulle oscillera omkring medeltemperaturen 15oC. Om grönlandsisen och antarktisisen skulle smälta så stiger havsnivån med 7 + 61 = 68 meter, se länk 1. Isen vid nordpolen påverkar inte havsnivån eftersom den flyter.

Se fråga 13056 för en förklaring till att månen avlägsnar sig från jorden.
/Peter E

Nyckelord: Milankovitch cykler [3];

1 http://science.howstuffworks.com/environmental/earth/geophysics/question473.htm
2 http://www.planetseed.com/relatedarticle/sun-and-earth-and-temperature-change

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.