Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [18665]

Fråga:
Kommer jorden "krascha" in i solen någon gång på grund av gravitationsstrålning?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej! När något accelererar sänder föremålet ut energi i form av strålning vilket sänker dess rörelseenergi. När jorden kretsar runt solen verkar centripetalaccelerationen. Får jorden lägre rörelseenergi? Kommer jorden "krascha" in i solen någon gång på grund av detta? Om inte, vad håller den på sin plats?
/David K, Katedralskolan, Uppsala

Svar:
David! Om en elektriskt laddad kropp accelereras sänds det ut elektromagnetisk strålning. Denna kallas ofta för bromsstrålning.

En kropp med massa (t.ex. en planet som går runt solen) som accelereras sänder ut gravitationsstrålning. Denna innehåller energi, så systemet förlorar energi. För "normala" system som planetsystem och galaxer är emellertid den utsända effekten mycket liten. Effekten ges av uttrycket i Gravitational_radiation#Power_radiated_by_orbiting_bodies , se bilden nedan. Observera att den lilla gravitationskonstanten finns som G4 i täljaren och den stora ljushastigheten som c5 i nämnaren. Det är detta som gör effekten så liten.

Jorden förlorar mycket riktigt energi genom gravitationsstrålning och närmar sig därmed solen, men effekten är helt försumbar. Man får gå till mycket speciella system, som dubbelpulsarer och svarta hål, för att kunna observera en effekt. Se vidare fråga 473 .

/*fa*/Peter E

Nyckelord: gravitationsvågor [19];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.