Visa fråga/svar

 

Värme [16450]

Fråga:
Hur ser en explosion ut rymden? jag vet att det inte skulle låta något. Men skulle man se någon eld. För eld behöver ju syre.
/johanna l, vinstagårdsskolan, hässelby

Svar:
Johanna! Syret gör ingen skillnad. En explosion orsakas av en mycket snabb (normalt) kemisk reaktion. Allt som behövs finns redan i sprängladdningen. Om det behövs finns alltså redan oxidationsmedlet i laddningen.

Det som gör skillnad är att i rymden saknas luft och tyngdkraft. Vid en explosion på jorden hindras de snabbt expanderande gaserna av luften. I rymden sker expansionen obehindrat. En annan skillnad är att man vid en stor explosion på jorden får ett svampmoln. Detta orsakas av att den varma gasen har lägre densitet är atmosfären, så den stiger. Efter ett tag har temperaturen sjunkit och det omgivande lufttrycket är lägre. Explosionsgasen slutar stiga och sprider sig åt sidorna. Detta svampmoln är typiskt för kärnvapen , men det förekommer även vid andra stora explosioner.

Så den största skillnaden i rymden är en snabbare, mer obehindrad expansion som är ganska symmetrisk (lika i alla riktningar). Skadan från utkastad gas och splitter kan alltså vara över ett större område i rymden än på jorden. Det du kallar eld är varm, delvis joniserad gas (plasma) som man alltid får av gas vid mycket höga temperaturer.
/Peter E

Se även fråga 9071

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.