Visa fråga/svar

 

Energi [15973]

Fråga:
El-drivna bilar
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hejsan! Nu går det ju en massa reklam om miljön, och en förbättring är de att de har kommit på allt om el-bilarna. Men vi i sverige och norge skulle inte kunna använda dem. Eftersom att det blir så kallt och av energien får vi inte varmen så vi skulle frysa i bilen. Men om man skulle kunna bygga om en absorbator,som fångar upp solens strålar istället så att den fångar upp luftcellerna och går på syre.Skulle det funka att få värme om det gick att bygga om en absorbator på det sättet?
/Fanny S, Länna Skola, Bergshamra

Svar:
Hej Fanny! Jag tror inte det största problemet med elbilar är uppvärmningen på vintern. Ett elektriskt element på 1 kW skulle säkert räcka för att hålla en behaglig temperatur i bilen. Eftersom 1 kW = 1.36 hästkrafter (se länk 1), är uppvärmingseffekten liten jämfört med motoreffekten på kanske 50 hästkrafter.

För att en elbil skall vara ett miljövänligt alternativ krävs två saker: att vi har lätta, billiga och lättladdade batterier och att vi kan producera elektricitet på ett ekonomiskt och miljövänligt sätt. Det är framför allt batterierna som är problemet - de har bara kapacitet för några mils körning, och det tar ganska lång tid att ladda upp dem.

Se även fråga 12940 nedan.
/Peter E

Se även fråga 12940

Nyckelord: energikällor [26];

1 http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4stkraft

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.