Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [15942]

Fråga:
Såg en dokumentär om Stephen Hawking förra fredagen. Förutom en massa intressanta saker så var det en grej jag fastnade för och blev fundersam över. Det var en del när man jämställde jorden som kretsar kring solen med en boll som ligger på en duk. Om man då rullar en t.ex. peng på den här duken så kommer den att rulla runt kulan eftersom det bildas som en slags tratt. Pengen symboliserar då jorden som kretsar kring solen. Hoppas jag lyckats förklara ordentligt. För nu undrar jag. Har man lyckats bevisa att det är så genom några experiment eller är det bara en teori? Och kommer jorden till slut precis som kronan falla in i solen?
/Johan G, Katrinelundsgymnasiet, Göteborg

Svar:
Duken med kulan är bara en förenklad bild i två i stället för tre dimensioner. Det är ju för de flesta - om inte för Stephen Hawking svårt att föreställa sig ett krökt tredimensionellt rum.

Nej, om jorden bara påverkas av solen så går den i en stabil bana och faller aldrig in i solen. Detta gäller även för den ovanstående bilden - vi får anta att det inte är någon friktion mellan duken och pengen, eftersom det inte finns någon friktion i det verkliga fallet.
/Peter E

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.