Visa fråga/svar

 

Värme [15802]

Fråga:
Hej Jag skulle vilja ha en lätt förklaring på varför sanden på stranden blir så het när solen skiner. Det är en uppgift jag har gett mina elever men de har svårt att förstå svaret. Hälsningar Åse
/Åse M, Va Ingelstad, vellinge

Svar:
Åse! Jag antar du menar varför sanden blir varmare än luften. Det är två effekter.

1 Luften är genomskinlig för ljus, så solen värmer inte upp luften direkt. Sanden däremot absorberar en stor del av ljuset. Energin som detta absorberade ljus innehöll övergår i värme och värmer upp sanden. Uppvärmningen från solstrålningen märks mycket väl med en T-shirt: en svart T-shirt som absorberar mycket strålning blir mycket varmare än en vit som absorberar lite strålning.

Till en del vämer den varma sanden upp luften, men överföringen sand-luft är mycket ineffektiv. Det är samma sak med värmeisolering i fönster: glaset isolerar mycket dåligt, medan det är övergången luft-glas som har den största effekten att stoppa värmetransport.

2 Om sanden är 80oC så känns den mycket varm - man bränner fötterna. Däremot kan man utan vidare vistas i en bastu som är 80oC. Anledningen är, igen, att värmeöverföringen luft-fot är mycket ineffektiv, medan värmeöverföringen sand-luft är mycket effektiv.

En annan fråga är varför vattnet är kallare än sanden? Det beror dels på att det krävs mer värme för att öka vattnets temperatur en grad än vad det krävs för att öka sandens temperatur en grad - det är bland annat detta som gör vatten så unikt. Vattnet blandar sig också hela tiden till skillnad från sanden. Solen måste alltså värma upp allt vatten, och det tar lång tid. Men du kan säkert märka att vattnet är varmare i grunda, skyddade områden.

Se fråga 4453 för mer om att bränna sig i en bastu och fråga 13286 för mer om värmetransport.
/Peter E

Se även fråga 4453 och fråga 13286

Nyckelord: värmeöverföring/transport [46];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.