Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [1562]

Fråga:
Hejsan hör ni!!! Kan ni svara på vad består gravitationskraften av? Varför blir det större gravitation ju större massa en himlakropp har? Varför vänder månen samma sida mot jorden hela tiden. Om det är en ren slump så tycker jag att det verkar vara väldigt osannolikt. Kan det bero på gravitationen att månen vänder en sida mot jorden? Finns det en stor klump i månen på sidan närmast jorden? Skulle man kunna få lite info. om kall fusion så vore det väldigt hygglo!!! Och har ni någon bild i elektronmikroskop nu på en atom? (visa den i så fall) 12,79 tack på förhand!!!
/Nils L, Arbråskolan, Arbrå

Svar:
Vad gravitationen egentligen är går nog inte att svara på. Den finns, du märker det själv just nu, när stjärten trycker mot stolen.

Att kraften beror på massan är väl lättare att förklara. Kraften mellan två likadana atomer är alltid lika stor. Ta två atomer (1 1). Lägg så till en atom till den ena (1 2). Då blir kraften dubbelt så stor. Lägg så till ytterligare en atom (1 3). Då blir kraften 3 gånger så stor. Lägg så till 997 atomer (1 1000) Då blir kraften 1000 gånger så stor. Kraften beror på massan!

Dina funderingar om varför månen alltid vänder samma sida åt jorden, är nog ganska riktiga. Om det kanske inte behöver vara just "en stor klump", så är nog månens massa ojämnt fördelad.

Den "kalla fusionen" som väckte stort uppseende i pressen för en del år sen, var antingen bluff eller missförstånd. Men det finns ett väletablerat sätt att uppnå kall fusion, det kallas myonkatalyserad kall fusion. En myon är en sorts tung elektron, som lever ungefär en miljondels sekund. Katalys innebär att ett ämne (katalysator) höjer hastigheten i en process utan att det själv förändras. Myonen ersätter elektronen i en väteatom. En sådan myonisk väteatom kan nästan utan hinder tränga in i en annan väteatom, så att fusion blir möjlig. I en blandning av tungt och trippeltungt väte, hinner myonen katalysera kanske 100 fusioner innan den sönderfaller. Det producerar en hel del energi, men tyvärr inte tillräckligt mycket som behövs för att tillverka myonen. Så vi vinner ingen energi på det.

En bild på en atom ser faktiskt inte så kul ut. En liten diffus kula!  
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.