Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [15394]

Fråga:
Behöver en astronaut rymddräkt i en rymdstation?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej! Vi har läst att en astronaut kan vara i en rymdstation utan rymddräkt. När han sedan ska ut i rymden, så går han in i ett annat rum, en sluss, och tar på sig sin rymddräkt. Sedan ger han sig ut på rymdpromenad i rymden. Nu undrar vi, "pyser" det in rymdluft i slussen när man öppnar dörren mellan slussen och rymden? Och när han sedan öppnar dörren in till rymdstationen igen, "pyser" det då in rymdluft från slussen dit? Det vore roligt att få veta! Hälsn Gustav, hans storasyster och hans mamma
/Gustav L, Backaskolan, Lund

Svar:
Hej Gustav! Det är helt rätt att astonauterna inte behöver ha rymddräkter i en rymdstation eftersom denna är en sluten kapsel med tillräckligt högt lufttryck så att en människa skall överleva. Vid mer riskfyllda manövrer, som start och landning, har emellertid astronauterna sina dräkter på av säkerhetsskäl.

När astronauterna tar sig ut på rymdpromenader måste de ha rymddräkt, dels för lufttryck och syretillförsel och dels för temperaturkontroll.

Nej, man pyser inte ut luften när man öppnar luckan, och detta av flera skäl: man vill spara på luften (varje kg luft kostar tusentals kronor att transportera upp i rymden), det skulle kunna ge ett alltför snabbt tryckfall och det skulle kunna få rymstationen att rotera. Det senare för att en pysande lucka fungerar som en raketmotor.

Man har, precis som du säger en luftsluss. Luften i luftslussen pumpas långsamt ut med en luftpump och lagras i de tankar man lagrar luft i. Nu är det också så att trycket i astronautens dräkt ute i rymden är betydligt lägre än trycket i rymdstationen (som faktist är atmosfärstryck, se länk 1). Därför måste astronauten tillbringa flera timmar i slussen medan man långsamt sänker trycket. Annars skulle astronauten kunna drabbas av s.k. dykarsjuka! Under länk 2 finns mer information om rymdfärder och om vår egen astronaut Christer Fuglesang.
/Peter E

Nyckelord: rymdfärder [23]; rymddräkt [5];

1 http://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station
2 http://www.rymdstyrelsen.se/sv/Astronauter/Christer-Fuglesang/

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.