Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [1529]

Fråga:
Enligt rapporter har NASA funnit vatten i form av is på månen. Andra rapporter förnekar förekomsten. Min fråga är: Kan det verkligen förekomma is där ingen vattenånga stannar kvar i atmosfären? Också is avdunstar ju.
/Westblom G, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping

Svar:
Det är nog ganska mycket som tyder på att det verkligen finns is vid månens poler. Om du kan få tag på Sky and Telescope, november 1998, så finner du en artikel om det på sidan 19.

Du har alldeles rätt, också is avdunstar. Men denna isen befinner sig på de kallaste platserna på månen, dit solen aldrig når, alltså djupa kratrar i polarområdena. Då dunstar isen väldigt långsamt. Man kan tänka sig att det har gått till så här: En komet slår ner på månen. Den består ju mest av vatten, som omedelbart blir vattenånga. Nu har månen en tillfällig atmosfär. Månens gravitation är för svag för att behålla den i längden, men den försvinner inte omedelbart. En del kan hinna frysa fast på de kallaste områdena. Troligen finns isen inte på ytan, utan är begravd under ett lager måndamm. 

Du kan hitta mera på NASA's hemsida för Lunar Prospector . Bilden på sonden är från NASA. Det instrument som registrerat vattnet är neutronspektrometern, se länken./KS/lpe

1 http://lunar.arc.nasa.gov/results/neutron.htm

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.