Visa fråga/svar

 

Värme [14427]

Fråga:
Hejsan, jag håller på med ett fysikarbete i min skola. Man ska skriva om någonting man har gjort på jul-lovet och sedan koppla det till NO. Jag valde en liten incidens som hände hemma. Mamma har en ljustake med värmeljus och ovanför ljuset ska man hälla doftolja. Doftoljan blev så varm så att den började koka och fattade eld. Mamma trodde att det skulle hjälpa med att hälla lite vatten på den brinnande oljan, men istället blev det en liten explosion. Varför? Hur hände detta? Jag är jätte tacksam för svar snart. Tack på förhand.
/Lisa W, Fridaskolan, Uddevalla

Svar:
Hej Lisa! Intressant fråga. Tack för förtydligandet, nu förstår jag precis vad som hänt! Din mamma har just demonstrerat lektion 1 i brandskydd: försök aldrig att släcka en oljebrand med vatten!! Koldioxid eller skum (om man har tillgång till en tub och branden är häftig), ett kraftigt tyg eller en bit kartong är mycket bättre!

Vad var det som hände då? Jo, tunga oljor har en kokpunkt betydligt över 100 grader (se länk 1 där kokpunkten för några matoljor ges). Om du häller vatten på kokande och eventuellt brinnande olja så kommer vattnet att koka mycket hastigt, så hastigt att det nästan blir en explosion av vattenånga. Explosionen beror på att vattenångan tar mycket mer plats än vattnet.

Även om vattnet inte skulle koka (säg att oljan brinner men den har hög temperatur endast på ytan), är det värdelöst att försöka släcka med vatten. Vattnet har högre densitet är oljan, och kommer därför att sjunka till botten och inte göra någon nytta alls. Koldioxid eller en kraftig tygbit däremot gör vad man vill åstadkomma för att släcka en eld: isolerar branden från syret i luften. Utan syre, ingen brand!

Det är inte ovanligt att eldsvådor orsakas av att oljan i pommes frites pannan fattar eld, kocken grips av panik och försöker släcka med vatten, får en liten explosion och den brinnande oljan sprids ut över köket. I stället skall man ta det lugnt och bara lägga ett lock på pannan. Efter några sekunder är branden släckt och man kan få sina pommes frites i stället för ett nerbränt hus!

Länk 2 ger några tips om brandsäkerhet.
/Peter E

1 http://van.hep.uiuc.edu/van/qa/section/States_of_Matter_and_Energy/Boiling_Evaporating_and_Condensing/20010430135040.htm
2 http://www.kavlinge.se/service/raddningstjansten/brandskyddochsakerhet.4.1e2670bfc5a4f35767fff10316.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.