Visa fråga/svar

 

Värme [14245]

Fråga:
Hej jag undrar vilka likheter som finns mellan bergvärme och ett kylskåp?
/mattias j, Valboskolan, Färgelanda

Svar:
Bergvärme är en form av uppvärmningsenergi som utvinns ur grundvattnet i berggrunden. På de relativt ringa djup som aktualiseras vid nyttjandet av bergvärme håller berggrunden samma temperatur som grundvattnet. Grundvattnet har i sin tur ursprungligen värmts upp av solen i den allra översta delen av jordskorpan, vid markytan och i de översta delarna av jordlager och berg när samma vatten befann sig vid jordytan. Vatten i närliggande hav och större sjöar som värmts upp av solen bidrar också till grundvattnets temperatur. Se vidare Bergvärme .

En liknande metod är markväme: Markvärme är en form av uppvärmningsenergi som utvinns ur varm jord i marknivå med hjälp av ett flytande medium som cirkulerar i ett rörsystem beläget strax under markens ytskikt, på ca 1–1,5 meters djup.

Bergvärme och markvärme är alltså två mycket snarlika begrepp.

Geotermisk energi är energi som är lagrad i jordskorpan. Den geotermiska energin har sitt ursprung i den energin som bildades vid jordens formation och från sönderfall av radioaktiva grundämnen i jordskorpan.

Geotermisk energi kommer alltså från jordens inre medan bergvärme och markvärme från solstrålning under varma årstider.

För att utnyttja bergvärme använder man en värmepump. Det gör ett kylskåp/frys också, skillnaden är att den intressanta detaljen i ett kylskåp är den kalla sidan och i en värmepump är det den varma sidan. Principen för värmepumpar uppfanns av Lord Kelvin (1824-1907).

Se Värmepump för en bra beskrivning av hur en värmepump fungerar (bilden nedan är från denna sajt). How Refrigerators Work innehåller mycket information om kylskåp. Länk 1 är en kort fysikalisk beskrivning. Se även Kylskåp .

Fundera: Blir det varmare eller kallare i köket om man lämnar kylskåpsdörren öppen?

Observera att effekten som krävs för kylning är relaterad till differensen i temperatur mellan kylutrymmet och kondensorn. Det är alltså mer energieffektivt att ha frysen i ett rum som är kallt eftersom man i en frys vill ha c:a -18oC./Peter E

Nyckelord: värmepump/kylskåp [8];

1 http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/refrig.html#c2

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.