Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [13791]

Fråga:
Hej! Jag gör ett arbete om svarta hål, men jag kan inte hitta någonstans om svarta hål dör. Kan svarta hål "dö" eller försvinna? eller finns dom i rymden hela tiden? Isåfall borde ju rymden vara full av svarta hål... Snälla svara på min fråga kram Anna
/Anna H, Kungsholmen, Stockholm

Svar:
Anna! Vi svarar på alla bra frågor som vi kan svara på och som vi inte redan besvarat.

Börja med att läsa tidigare svar i frågelådan, länk 'svart hål'. Svarta hål dör inte eftersom det inte gör någonting - de bara finns och deras tyngdkraft påverkar omgivningen. Om det ramlar ner material (gas, stjärnor, planeter) i ett svart hål så växer det genom att massan ökar.

Förr trodde man inte att ett svart hål kunde avge någon energi, men Stephen Hawkins upptäckte att hålet kan kröka rummet så kraftigt, att det kan bildas ett partikel-antipartikel par, som kan ge sig iväg. Energin tas från hålet. På så vis avdunstar hålet sakta, för att till slut försvinna helt och hållet. Detta kan förklara varför små svarta hål som kan ha bildats vid Big Bang inte har observerats. Stora svarta hål (flera solmassor) är emellertid stabila och "dunstar" inte på detta sätt.

Rymden är kanske inte full med svarta hål - det fordras mycket speciella omständigheter för att ett svart hål skall bildas - men de flesta vetenskapsmän/kvinnor anser att svarta hål är relativt vanliga.

Det finns två typer av svarta hål som är mycket väl etablerade (se Black_hole ).:

1 Supertunga svarta hål liknande det som finns i vintergatans centrum, se fråga 6228 . Det tycks finnas sådana (med massor på flera miljoner solmassor) i de flesta galaxer. Hur de bildas är ännu inte klart. Ibland kan dessa supermassiva svarta hål vara mycket aktiva, se länk 2 och nedanstående bild. Se även Supermassive_black_hole .

2 Mindre svarta hål (stellära) som uppkommit när en tung stjärna (från c:a 7 solmassor och uppåt) kommit till slutet av sin utveckling och centrum har kollapsat. Vi kan observera detta fenomen som typ II supernovor. Se Stellar_black_hole och länk 1.

Se vidare black_hole och supernova ./Peter E

Nyckelord: svart hål [51];

1 http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2012/mangderavstjarntuggandesvartahalupptackta.html
2 http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/almagerunikinsyniettsvarthalsmatvanor.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.