Visa fråga/svar

 

Blandat [13509]

Fråga:
Hej hej, skulle vilja veta vid vilken salt halt som ett kokt ägg flyter i vatten och varför det sker just vid denna halt??? Skulle bli mycket glad för svar!!!
/anna d, tyresö, tyresö

Svar:
Jag vet inte vid vilken halt det sker, men det kan du väl bestämma med ett eget experiment. Lägg ett ägg i vatten och tillsätt en tesked salt i taget. Rör om ordentligt mellan skedarna. När saltlösningen densitet blir större än äggets kommer ägget att flyta till ytan. Saltet ökar vattnets densitet eftersom vätskemängden ökar mycket lite när man sätter till salt - det finns plats för natrium- och klorjonerna mellan vattenmolekylerna.

Ovanstående baseras på Arkimedes princip: en kropp som är helt eller delvis nedsänkt i en vätska påverkas av vätskan med en uppåtriktad kraft vilken till sitt belopp är lika med den undanträngda vätskans tyngd. Kroppen flyter alltså om vätskans densitet överskrider kroppens medeldensitet. Vad som händer är att trycket hos vätskan ökar med djupet. Vätskan kommer då att utöva ett större tryck på undersidan än på översidan av kroppen. Det är denna skillnad som orsakar lyftkraften, se nedanstående figur.

En kul illustration på detta är Döda Havet i Israel (se Döda_havet ). Salthalten är c:a 30%, och man flyter som en kork om man badar där - jag lovar, det är sant, jag har själv gjort det. Enda problemet är att man ser ut som en snögubbe efteråt, och måste genast duscha bort allt saltet på kroppen.

Se även Archimedes'_principle ./Peter E

Nyckelord: Arkimedes princip [32];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.