Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [13213]

Fråga:
Varför antar man att kolbaserat liv är den enda formen av liv? När forskarna ser en planet verkar det som om de avfärdar den direkt som en potentiell livs källa, om kolbaserat liv inte kan leva på den. Universum är ju stort och kombinationerna är ju oändliga, det kanske rent utav är så att kolbaserat liv är det som är sällsynt. Om man försökte räkna ut hur andra former av liv skulle kunna se ut så skulle man väl kunna få fler möjligheter när man letar efter liv? Man borde väl i alla fall inte avfärda planeten bara för att den inte kan uppehålla kolbaserat liv?
/Niclas B, Stockholm

Svar:
Niclas! Trevligt med lite diskussion kring svaren! För jag antar att du polemiserar mot mitt antagande i fråga 13196 nedan.

Naturligtvis kan det finnas helt andra livsformer som inte är baserade på kol. Problemet är att vi vet inget om dem och kan därför inte säga något om vilka förhållanden de skulle kräva. Det blir därför rena spekulationer - som naturligtvis kan vara nog så intressanta - och vi kan inte göra några uppskattningar hur vanligt liv kan vara.

När det gäller livsformer vi har på jorden vet vi ganska väl var gränserna går. För temperatur gäller ungefär intervallet -15oC - +115oC. Vi kan alltså men nuvarande kunskaper åtminsone säga att liv är teoretiskt möjligt t.ex. på jupitermånen Europa. Mer än så kan vi inte säga innan vi kommer dit.
/Peter E

Se även fråga 13196

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.