Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [13042]

Fråga:
Hej! Jag undrar varför alla planeter i vårt solsystem ligger nästan i samma nivå (den planet som aviker lite är är Pluto). Beror det på solen eller är det en ren slump?
/Tobias S

Svar:
Jag antar du menar varför alla planetbanor ligger i nästan samma plan och att de går runt solen i samma riktning. Nej, det är ingen slump. Det beror på hur solsystemet bildades för c:a 5 miljarder år sedan.

Från början var solsystemet ett gasmoln, som pga graviationen och eventuellt strålningstryck från närbelägna stjärnor började dra sig samman. Det är sannolikt att molnet hade en liten rotationsrörelse kring en slumpmässig axel. Rörelsemängdsmomentet för ett slutet system måste emellertid bevaras (se fråga 12527 ). Detta är samma effekt som en konståkerska använder sig av i en piruett - när hon drar in armarna mot kroppen snurrar hon fortare. Samma sak med gasmolnet. På grund av rotationen kommer molnet att ha svårare att dra sig samman i ett plan som är vinkelrätt mot rotationsaxeln. Vi får en roterande, ganska platt skiva av gas. Kollisioner mellan gas- och stoftpartiklar gjorde att deras hastigheter anpassades.

Molnet fortsätter att dra sig samman, och de centrala delarna bildar solen. De yttre delarna klumpar ihop sig och bildar planeterna. Det är alltså helt naturligt att solen och planerna roterar på samma sätt - det är skivans rotation som är bevarad. Man har observerat sådana här skivor (de kallas Proplyd Disks på engelska), se länken nedan.

För en bra resurs om universums utveckling (kosmologi) se Evolution and Structure of the Universe . Bilden nedan visar flera s.k. proplydes, dvs gasmoln som omger stjärnor som håller på att bildas, se länk 2. An Integrated Strategy for Planetary Sciences 1995-2010 innehåller ett kapitel om hur planetsystem bildas. Den engelska Wikipedia-artikeln är mycket bra och omfattande: Solar_system_formation ./Peter E

Nyckelord: solsystemets bildande [12];

1 http://www.extrasolar.net/planettour.asp?PlanetID=75
2 http://campus.pari.edu/mwc/html/proplyds.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.