Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [12156]

Fråga:
Hur uppstår monstervågor?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Har precis sett vetenskapens värld som handlade om jätte vågor. Havsvågor skulle enligt en amerikansk forskare inte enbart röra sig linjärt och stabilt utan kunna bli instabila och icke-linjära. Forskaren menade att den icke-linjära lösningen på Schrödingerekvationen förkastats tidigare, men hade måst tas med i beräkningen igen då det kunnat ses och mätas att det helt oförklarligt kunnat uppstå 30 m vågor ute till havs. Att det skedde berodde enligt forskaren på att den stora vågen stal energi från den framförvarande och bakomvarande vågen, vilket resulterade i djupa dalar på ömse sida om "jätte" vågen.

Hur kan det komma sig att vågen kan stjäla energi? Är det isåfall tillämpligt på andra typer av vågor också, såsom ljudvågor och ljusvågor?

Tack Josefin, Susanne och Fredrik
/Josefin + föräldrar B, Dammfri, Malmö

Svar:
Ja, det var ett mycket intressant program måndag 22/9/03 om "monstervågor". Vi är inte experter på vågor i oceanerna, men det visades klart att de klassiska linjära modellerna inte beskriver verkligheten. De beskriver "normala" vågor bra, men kan inte alls reproducera de vågor som är 2-3 gånger högre än de normala. Att dessa 30m höga "monstervågor" existerar är ingen tvekan om eftersom det finns trovärdiga överlevande och omfattande mätningar.

Den olinjära modellen kan reproducera "monstervågorna", och det är tillräckligt för att dra slutsatsen att det är en bättre modell. Vad gäller den detaljerade mekanismen bakom fenomenet, så vet man inte mycket. Så mycket kan man dock säga att det måste finnas något som gör att en våg kan stjäla energi från en annan våg, för principen om energins bevarande ger vi inte upp så lätt .

Vad gäller om det förekommer olinjära fenomen för andra typer av vågor så är svaret ja. Det förekommer definitivt när det gäller elektromagnetisk strålning (ljus, LASER). Icke-linjär optik (nonlinear optics) är ett mycket omfattande forskningsområde. Nationalencyklopedin säger följande:

Icke-linjär optik, del av den moderna optiken karakteriserad av att intensiteten av de observerade optiska fenomenen inte är proportionell mot den hos de ingående ljusstrålarna.

/Peter E

Nyckelord: monstervåg [4];

1 http://www.forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=89716

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.