Visa fråga/svar

 

Värme [1118]

Fråga:
Hej. Vi arbetade med energi och de termodynamiska lagarna. Frågan gäller processen att vatten avdunstar och att vatten- molekylernas medelenergi verkar bli större när de övergår i gasform. Samtidigt minskar medelenergin (temperaturen) på det kvarvarande vattnet. Hur går det ihop med principen om energins utjämnande ? Med vänlig hälsning, Artur Thorburn
/Artur T, Kristofferskolan, Bromma

Svar:
För att uppleva det som frågan handlar om kan man göra ett försök.

Försök Ta lite sprit eller annan lättflyktig vätska och fukta huden med den. Vad känner du när vätskan avdunstar?

Låt oss börja med att beskriva vad som händer när vätskan avdunstar. De molekyler som har hög fart kan lämna vätskan om de rör sig i rätt riktning. Därför minskar medelenergin, precis som du säger, i vätskan som är kvar. Detta medför att vätskan avkyls.

Fundera Varför svettas man när det är varmt?

Nu till frågan om "energins utjämnande". Man kan formulera detta som att värme strömmar från varmt (hög temperatur) till kallt (låg temperatur). Men naturen strävar också efter utjämning av andra storheter, som till exempel densitet. I vattnet finns det många molekyler medan det i luften utanför finns få. För att få en jämvikt mellan vätskan och gasen utanför så finns det en "drivkraft" för molekylerna att lämna vätskan. Detta sker tills ångtrycket vid den aktuella temperaturen har uppnåtts. Då råder jämvikt mellan de molekyler som finns i vätskan och de som finns i gasform. Lika många övergår från vätska till gas som går den motsatta vägen.


/GO

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.