Visa fråga/svar

 

Universum-Solen-Planeterna [109]

Fråga:
Hur gjorde astronomerna när de upptäckte planeten som kretsar runt 51 Pegasusstjärnan? Det kan ju lika gärna vara en dvärgstjärna. Hur kan de skilja mellan en planet och en dvärgstjärna på ett sådant långt avstånd?

Hur stor är sannolikheten att det utvecklas intellektuella livsformer på andra planeter?


/

Svar:
Man kan inte observera en planet direkt på dessa avstånd, eftersom den inte lyser själv. Därför måste observationen vara indirekt. Man observerar att stjärnan rör sig något fram och tillbaka som om det kretsade en planet omkring den. Genom att observera stjärnans rörelse kan man bestämma planetens massa. Dvärgstjärnor kan uteslutas på två sätt: dels genom att deras massa är större än en planets dels genom att den lyser.

För att liv ska uppkomma måste många förutsättningar vara uppfyllda. Temperaturen måste vara både stabil och "lagom" under miljarder år. Det måste finnas de rätta grundämnena osv.

Detta gör att det är ganska osannolikt att en planet har de rätta förutsättningarna, uppskattningsvis kan kanske endast ett planetsystem av hundra innehålla en planet med lämpliga förutsättningar. Antag vidare att endast en stjärna av hundra har planetsystem och endast en stjärna av hundra är lämplig så skulle ändå en stjärna på miljonen ha en lämplig planet kring sig.

Det finns säkert flera faktorer som ytterligare minskar sannolikheten så säg att en stjärna på 100 miljoner omger sig med en planet på vilken det kan finns liv. Men det finns hundratals miljarder stjärnor i en galax så det är nog ganska sannolikt att det finns liv t o m i vår egen hemmagalax, Vintergatan.

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.