Visa fråga/svar

 

Värme [10229]

Fråga:
Är värme och energi samma sak?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Hej!

Vad är det för skillnad på värme och energi eller är det samma sak? Varför blir vissa saker varma och andra inte?
/Jan F, Fjällenskolan, Järfälla

Svar:
Värme är en form av energi. Exempel på andra typer av energi är elektrisk energi, kemisk energi, kärnenergi och mekanisk energi.

Energi kan inte skapas eller förintas, bara omvandlas från en form till en annan. Ett elektriskt element omvandlar elektrisk energi till värme, medan en brasa överför kemisk energi till värme. När du gnider händerna mot varandra omvandlas mekanisk energi till värme.

Vad är det då som gör att vi upplever föremål som varma respektive kalla? Temperaturen är ett mått på ett föremåls förmåga att avge eller uppta värme, och säger inte mycket om hur varmt eller kallt vi upplever föremålet. När vi säger att en sak är varmare än en annan, är det alltså inte självklart att den måste ha högre temperatur. Jämför t.ex. hur det känns att sticka in handen i en ugn med temperaturen +200 oC med hur det känns att doppa handen i kokande vatten (+100oC). Det som avgör vår upplevelse av värme är hur effektivt den varma luften eller det varma vattnet överför värmen till vår hand. Vatten leder värme 25 gånger bättre än luft - därför bränner man handen även vid en kort kontakt med kokande vatten. (Därför går det också fortare att koka potatis i vatten än att baka den i ugnen.) Olika ämnens förmåga att överföra värme varierar alltså mycket.

Olika föremåls förmåga att lagra värme varierar också kraftigt. Tag t.ex. vatten som kan lagra oerhört stora mängder värme. Vatten tar tid att värma upp - tänk på havsvattnet på våren, men det tar också tid att kyla av - därav varma höstvindar vid kusten. Man säger att vatten har stor (specifik) värmekapacitet.
/KS/EN

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.