Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [10219]

Fråga:
Varför blir man mer solbränd i en våt T-shirt än i en torr?
/Veckans fråga

Ursprunglig fråga:
Varför blir man nästan lika solbränd i en våt T-shirt som utan. Har det något med vattendropparna att göra, typ små prismor. Jag skulle väldigt gärna få ett svar på detta. Tack på förhand.
/sandra j, komvux, uddevalla

Svar:
Om en T-shirt ska fungera som skydd mot solen måste den reflektera så stor del som möjligt av (det farliga) solljuset. En torr, vit T-shirt fungerar bra som solskydd eftersom solljuset reflekteras flera gånger mot de torra fibrerna i tröjan. Resultatet blir att ljuset sprids, och tröjan set vit ut. (Detta är precis samma fenomen som gör att ett vanligt pappersark ser vitt ut.) En mycket liten del av solljuset går trots allt igenom, och därför blir man faktiskt solbränd även om man bär en tunn, vit T-shirt. Solskyddsfaktorn ligger runt 20-30.

Att en våt T-shirt inte reflekterar ljuset lika effektivt som en torr, framgår redan när man tittar på den. En våt, vit T-shirt blir ju genomskinlig! Det betyder alltså att en del av solljuset går igenom T-shirten och reflekteras först när det träffar på huden. En del av detta ljus gör dig solbränd.

Hur mycket ljus som reflekteras mot T-shirten avgörs av fibrernas, vattnets och luftens s.k. brytningsindex. Då ljus går direkt från luft till fibrer är ÄNDRINGEN i brytningsindex stor. Detta medför att en STOR del av ljuset reflekteras. Med vatten mellan fibrerna blir ändringen mindre och då blir också andelen reflekterat ljus mindre.
/KS/EN

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.