Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [9635]

Fråga:
Hej Jag läste en intressant artikel om eventuella avvikelser från Foucaults pendel vid solförmörkelser på: http://science.nasa.gov/newhome/headlines/ast12oct99_1.htm Under solförmörkelsen 1999 gjorde man en stor mängd undersökningar för att se om det verkligen var några verkliga avvikelser eller någonting annat. Jag har inte lyckats hitta någon mer information inte ens preliminära resultat. Vet du någonting mer om detta? Kan det finnas någon avvikelse i gravitationen under solförmörkelser som påverkar pendeln? Tacksam för svar. mvh Christian
/Christian A, Angeredsgymnasiet, Göteborg

Svar:
Under solförmörkelsen ligger ju solen, månen och jorden på en rät linje. Det ger ett minimum i den effektiva tyngdkraften, och vi får springflod för att tala tidvattenspråk. För pendeln innebär det ett maximum i svängningstid, men effekten är liten. Vi känner inte till om någon lyckats påvisa den.

Det gjordes en del undersökningar med atomur (Rb,Cs) i Tyskland under det totala solförmörkelsen hösten 1999. Man hittade inga avvikelser med de övre gränserna +-6 ns under en 800 s period och +-20 ns under en 6 dygnsperiod. För mer detaljer, kolla sajten!
/KS

1 http://www.mpq.mpg.de/~haensch/eclipse/eclipse.html

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.