Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [9242]

Fråga:
Vilken/vilka krafter får en keltisk sten att rotera i en riktning men inte den andra. Har det med Corioliskraften att göra? Tacksam för en förklaring med fysikaliska lagar som hjälp.
/Tomas H, Komvux, Skövde

Svar:
Nej, corioliskraften är inte inblandad. En "keltisk sten" är en avlång, lätt böjd pinne, vanligen av plast. Om man tittar noga, är undersidan inte helt symmetrisk.

Om man snurrar igång den på bordsskivan åt ett visst håll, ser man att rotationshatigheten avtar tills den stannar helt. Sedan vänder den, och börjar snurra åt andra hållet. Det ser ut att strida mot fysikens lagar, men så är naturligtvis inte fallet. Lägg märke att den vibrerar när den stannat. Rotationsenergin har övergått till vibrationsenergi, som sedan återgår över till rotationsenergi, fast nu åt andra hållet.

Allt beror på den listigt utformade asymmetriska undersidan, men att i detalj bskriva vad som händer kan vi inte. Det finns en artikel om detta i ett gammalt nummer av Scientific American, men den har vi inte lyckats finna. Det var nog bortåt 20 år sedan.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.