Visa fråga/svar

 

Materiens innersta-Atomer-Kärnor [8750]

Fråga:
Hejsan! Jag har fått veta att när vätet i solen slås ihop till helium omvandlas en del av dess materia till engergi och att när heliumet är slut fortsätter det med att heliumet slås ihop till ännu tyngre ämen till det är framme vid järn. Vad jag inte förstår är hur det kan komma sig. Det ända sättet jag kan få det att stämma är ifall en proton eller neutron inte alltid har lika stor massa. Men hur kan man i så fall säga sig veta massan för dessa partiklar ifall de varierar? Och eftersom de är uppbyggda av kvarkar måste ju det i så fall innebära att alla kvarkar inte heller har lika stor massa. Stämmer det? Är det verklige så? Eller är det så men skillnaden är så liten att den är försumbar? Och påverkar det i så fall kärnans elektriska laddning?

Tacksam för svar!
/Torbjörn 0, Malmö

Svar:
Massan av två protoner plus två neutroner är större än massan av en heliumkärna. Skillnaden består av bindningsenergi, och härifrån tar solen den energi den strålar ut.

Vad beträffar dessa partiklars massa är det en invecklad historia, som bara delvis är förstådd. Kvarkarna i en proton utgör en liten del av protonens massa.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7600 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.