Visa fråga/svar

 

Blandat [8051]

Fråga:
Jag har två föräldrar (det har ju alla...). Mina föräldrar har två föräldrar var, dvs fyra osv. Om man tänker sig en ny generation var 25:e år så skulle min anfäder för 1000 år sedan bestå av 2*2*2*2... (2 upphöjt till 40) stycken. det blir inte mindre än 1.099.511.627.776 stycken. Inte illa! Så många människor fanns det ju inte ens på den tiden. Tänker jag fel? Hur förklarar man detta? Och hur kommer man tillbaka till våra verkliga urföräldrar, vare sig det är Adam&Eva eller ett par apor i Afrika, dvs 2 stycken?
/Per L, Haga, Borlänge

Svar:
För att göra en realistisk beräkning, måste du lägga in något om hur dina förfäder var släkt med varandra i modellen. Om du går tillbaka några generationer är det en viss sannolikhet att två människor har samma anfader. Sett i andra riktningen: många människor får mer än ett barn.

Man kan numera undersöka arvsmassan i mitokondrierna, som bara ärvs på mödernet. Det visar sig att Amerikas urbefolkning (indianerna) härstammar från 3 urmödrar.

Världens befolkning

Världens befolkning är en räknare som ger en uppskattning av världens befolkning från 1970. Historiska uppskattningar finns här: Historical Estimates of World Population . Lägg märke till minskningen i befolkningstalet mellan 1340 och 1400 orsakad av digerdöden, se länk 1.
/KS/lpe

1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Digerd%C3%B6den

*

 

 

Frågelådan innehåller 7596 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-18 11:05:02.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.