Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [7679]

Fråga:
Krockande kulor är en sak, men: En bil kör x km/h och krockar en från höger kommande men stillastående bil med helt låsta hjul rakt från sidan mot framhjulet. Underlag ren asfalt. Nu börjar den påkörda bilen snurra ett komplett varv och förskjuts samtidigt 20m. Den påkörande bilen skjuts iväg 30 grader åt vänster med helt låsta hjul och stanner efter 40m. Den påkörande bilens front deformeras ordentligt, likaså den påkörda. Bägge väger 1800 kg och är av modern modell. Finns det tumregler för hur man kan räkna fram vilken hastighet bilen hade? Ungefär hur mycket?
/Arne L, Vikbolandsskolan, Vikbolandet

Svar:
Det finns knappast tumregler för så här komplicerade problem. Vi har inga i alla fall. Trafiksäkerhetsverket och bilindustrin har säkert simuleringsprogram som kan analysera ett sådant problem. Vi har det inte.

Ett sätt att närma sig det hela, är att den påkörade bilens energin har gått till deformation av bilarna och friktionsenergi i bromsspåren. Kan man hitta på något bra sätt att skatta dessa parametrar går problemet att lösa.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.