Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [7628]

Fråga:
Hej där! Jag läser en naturmedia utbildning, och i ämnet journalistik har vi fått i uppgift att skriva en vetenskaplig artikel om något ämne. Jag har valt att undersöka frågan "varför blir tyg mörkare när det blir vått?" Jag har hittills fått en kort förklaring att det har med ljusets reflektion att göra, och för att få mer fakta, och säkrare fakta, frågar jag er om ni vet någonting om detta?
/Emma R, Lundellska Skolan, Uppsala

Svar:
Reflektion är inblandat. Den bråkdel av ljuset som reflekteras beror på skillnaden i brytningsindex. Är skillnaden stor, reflekteras mycket. Det betyder att i fallet luft-textilfiber, reflekteras mycket. Vatten-textilfiber ger liten reflektion. En annan effekt är att i torrt tyg reflekteras ljuset i allmänhet flera gånger innan det återkastas (diffus reflektion). Så sker inte i vått tyg. Fenomenet är besläktat med att snö är vit, men inte is. Kastar man snö i en vattenpöl, blir den inte vit längre. Tar man en liten mörk sten och bankar sönder med en hammare till ett fint pulver, blir det vitt. Blöter man pulvret, blir det mörkt igen.

Experiment: Ta en glasbit och titta på taklampans spegelbild. Sänk ner glasbiten under vatten. Vad händer med spegelbilden?
/KS

Se även fråga 4482 och fråga 1573

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.