Visa fråga/svar

 

Energi, Universum-Solen-Planeterna [762]

Fråga:
Hej! Vi har funderat lite i vår klass och undrar om man inte kunde lasta in atomsoporna från kärnkraftverken i en rymdraket och skicka dem rätt in i solen. Vad skulle hända då?
/Linda E, Kristineberg, Oskarshamn

Svar:
Ingenting - förhoppningsvis! Det finns två problem med ditt förslag: det är dyrt och det kan hända en olycka i starten. Annars är lösningen utmärkt - i själva verket har man föreslagit den på allvar.

Det är mycket svårt att få en raket att falla in till solen. Först skall man övervinna flykthastigheten från jorden på 11 km/sekund (det är den hastighet ett föremål måste ha för att ta sig ur jordens dragningskraft). Sedan är det så att jorden rör sig runt solen med en hastighet på 30 km/sekund. En stor del av denna hastighet måste bromsas upp. Man skulle kunna använda sig av till exempel Jupiters dragningskraft för att kasta in raketen i solen. Men då kan man lika gärna skjuta raketen på Jupiter. I vilket fall som helst, atomsoporna skulle vara helt ofarliga på Jupiter eller solen eftersom där inte förekommer något liv.
/Peter Ekström

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.