Visa fråga/svar

 

Ljud-Ljus-Vågor [7572]

Fråga:
Hur görs en skiva???? Vad består den av för material och hur framställs de? Jag skulle vara glad om du kunde medfoga en cd skiva i genomskärning där man ser de olika skikten. Jag skulle uppskatta ett svar från dig och inte att du rekommenderar att man ska läsa boken "Om hur allt fungerar", som också finns på CD. Tack på förhand.

Pär
/Pär G, Björkhaga, Tumba

Svar:
Framställning och tekniska aspekter kring CD-skivor får du fråga andra om. Vi ska svara på på de fysikaliska aspekterna.

Man läser av CD-skivan med en diodlaser med våglängden 790 nm. Laserljuset reflekteras mot det speglande skiktet på skivan. Det speglade ljuset och det direkta ljuset skickas in i en interferometer. Normalt ligger de i fas, vi får konstruktiv interferens (logisk etta). På skivan finns små gropar, en kvarts våglängd djupa. Reflekteras ljuset i en sådan grop, blir det en halv våglängds fasförskjutning i interferometern, vi får destruktiv interferens (logisk nolla).

Eftersom kraven på mekanisk precision är oherhörda, finns ett avancerat servosystem som ser till att den inte spårar ur.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.