Visa fråga/svar

 

Värme [757]

Fråga:
Jag har en fråga som jag mycket gärna skulle vilja ha svar på. Jag hara pratat med flera lärare på skolan och med företag ute på marknaden men ingen har kunnat ge mig ett bra svar.. Det är så att jag skall bygga ett värme element. Jag hade tänkt att använda khantaltråd, lindat runt exempelvis ett kopparrör. Problemet är bara att kopparröret är en metall och därför leder den ström Det vill säga att om man kopplar på ström på khantaltråden kommer det att bli en skaplig kortslutning. Jag behöver alltså isolera tråden från kopparröret. Isolering skall gärna kunna ta upp och avge värme bra, men den får absolut inte leda ström... OBS. detta skall inte användas någon värme fläkt utan det skall vara ungefär ett sådant element som finns i allaplattor på spisen.... Villket ämne skall man använda??? Tack på förhand... //Thomas
/Thomas M, Wenströmska Gymnasiet, Västerås

Svar:
Alla material som leder ström bra leder också värme bra. Det gäller för Dig att hitta ett material som leder värme bra men trots detta isolerar bra, alternativt får Du låta strålning transportera värmen från den elektriska ledaren till kopparröret. Jag tror Du får experimentera Dig fram t ex genom att plocka sönder gamla element och se hur man i praktiken löst problemet.

Varning Jag hoppas Du bygger värmelementet endast som ett experiment. Det är mycket farligt att använda ett element som man byggt själv!

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.