Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [573]

Fråga:
När man läser om rymdfart brukar man använda exempel som:

Du befinner dig i en liten båt och kastar stenar bakåt ut från båten, båten rör sig då framåt. Men om stenen aldrig lämnar båten, utan träffar någonstans på båten, så tar väl krafterna ut varandra eller hur??

Nu, undrar jag: Vad händer om stenen på något sätt förändras viktmässigt när den befinner sig i luften, innan den träffar båten.

Rör sig båten framåt eller bakåt ?
/

Svar:
När man funderar över frågeställningar som denna är det lämpligt att använda den grundläggande principen: Tyngdpunkten för ett isolerat system kan endast ändras av yttre krafter.

Vi betraktar Dig och båt samt stenen som ett system. Tyngdpunkten för detta system ligger still från början. När Du kastar stenen bakåt så rör sig båten framåt så att tyngdpunkten fortfarande ligger still. Om nu stenen landar i båten och stannar där så måste båten ligga still. Eventuellt har den flyttat sig något.

Stenen kan inte ändra sin massa när den flyger om den inte bryts upp i delar därför är denna frågeställning ofysikalisk.

Försök Stå på något lättrörligt typ skateboard eller rollerblades och kasta en sten. Vad händer? Du kan få bättre effekt genom att spruta med en vattenslang.

Detta försök visar principen för en raketmotor.

Nyckelord: raketmotor [8];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7599 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-19 17:15:01.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.