Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [4853]

Fråga:
Jag frågade 2000-03-02 angående rullfriktion men fick egentligen inte svar på frågan. Min fråga gäller alltså INTE varifrån friktionen kommer vid rullning (jag VET att det är deformation av det rullande föremålet, förluster i eventuella lager o.s.v.).

Frågan är i stället varför man INTE får någon friktion av den typ som uppstår vid glidning? Jag VET att ytorna inte glider i förhållande till varandra, men kan vi för ett ögonblick bortse från ordet "glidning" och i stället fundera över vad glidfriktion beror på?

Det är ju adhesionskrafter mellan de båda ytorna, som ständigt måste brytas. Detta gäller ju rimligen vid rullning också. Den lilla yta på det rullande föremålet som befinner sig i kontakt med underlaget måste rimligen adherera till detta, och denna adhesion måste brytas när föremålet rullar vidare (ytan lyfts då upp från underlaget).

VARFÖR ger brytandet av denna adhesion inte upphov till någon nämnvärd friktion?

Som jag skrev förra gången har jag för länge sedan sett en mycket vederhäftig förklaring till detta, som jag dock inte lyckats rekonstruera eller spåra på nytt. Mitt försök till rekonstruktion var ändå en antydan om hur denna förklaring såg ut. På något sätt baserades den på att kraften ifråga inte utförde något arbete, eftersom den var vinkelrät mot rörelseriktningen.
/Anders O, Uppsala

Svar:
Jo, det är väl riktigt att det finns adhesionskrafter, men de kan inte vara stora eftersom kontaktytan är liten. Finns där smörjfett kanske det inte blir någon kontakt alls.
/KS

Se även fråga 4809

*

 

 

Frågelådan innehåller 7405 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2019-05-09 12:31:48.


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.