Visa fråga/svar

 

Kraft-Rörelse [4809]

Fråga:
Jag har en gång läst en tydlig förklaring till VARFÖR rullfriktion är så mycket lägre än glidfriktion. Den byggde på något sätt på det endast är en kraft i rörelseriktningen som åstadkommer något arbete.

Jag har försökt att rekonstruera den där förklaringen men inte lyckats. Jag tar ändå med min rekonstruktion här nedan för att ni skall kunna se ungefär vad jag är ute efter.

Jag är alltså fullt medveten om att nedanstående förklaring INTE stämmer:

Om man släpar en låda över marken hakar lådans undersida fast i små ojämnheter i underlag. Det skapar en friktionskraften , som verkar åt motsatt håll mot den kraft man använder. Därför måste man använda mer kraft i rörelseriktningen för att flytta lådan. Och mer kraft i rörelseriktningen innebär att man utför ett större arbete. Men om man drar en kärra med samma låda på, rullar den på hjul. Hjulen hakar också fast i underlaget. Men när hjulet rullar, flyttas inte hjulets nedersta punkt framåt utan uppåt. Den friktionskraft som motverkar lyftet verkar alltså neråt. Friktionskraften verkar alltså vinkelrätt mot rörelseriktningen och därmed kräver den inget ökat arbete. (Att man trots allt får en viss friktion beror på dämpning i hjulmaterialet).
/Anders O, Uppsala

Svar:
Det är tveksamt om det är bra att överhuvudtaget tala om friktion i detta sammanhang. Ytorna glider ju inte i förhållande till varandra. Ett kullager är ju inte helt förlustfritt. Det beror på sådana saker som fettets viskositet, och att kulorna deformeras. Det kan väl behandlas som en sorts frikton.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.