Visa fråga/svar

 

Elektricitet-Magnetism [4018]

Fråga:
Hemma hos familjen Svensson kläs julgranen då man upptäcker att det saknas en lampa till de 16 elektriska ljusen i julgranen. Julstämningen är hotad. Den trettonårige sonen föreslår snabbt att de skall ta en av lamporna från den sjuarmade elektriska ljusstaken - hellre gran än ljusstake. "lugna dig nu lillebror", säger hans äldre syster just studerat ellära i fysiken på NV- programmet. "Jag skall först tänka efter vad som händer om vi gör så. Jag börjar med att se efter vad det står stämplat på lamporna. på julgranslamporna står det 14 V, 3W och på lamporna till ljusstaken står det 34 V, 0,1 A. Nu skall vi jämföra ström, effekt och resistans i de olika lamptyperna då de lyser", säger hon och sätter sig ned med papper och penna .

a Bestäm storheter (ström, effekt och resistans) för de båda lamptyperna. Nu byter jag lampor skrek lillebror otåligt. Det kan väl inte hända något farligt när det är 16 ljus i granen och bara 7 i ljusstaken. "Nej det är nog bäst att du låter bli det" säger storasyster "för om du gör det tror jag att ljusstakens lampa går sönder och då har vi varken gran eller ljusstake".

b Har storasyster rätt? Förklara med hjälp av beräkningar hur hon kunde dra den slutsats hon gjorde eller visa att hon har fel.
/ebtisam h, malmö

Svar:
Storasyster har rätt, lampan kommer lysa med starkt sken en kort stund, och sedan gå sönder. Eftersom det är en trevlig räkneövning som kan lösas på flera olika sätt, överlämnar vi uppgiften till den som läser det här.
/KS

Se även fråga 13909

Nyckelord: serie- och parallellkoppling [16];

*

 

 

Frågelådan innehåller 7492 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2020-05-20 16:57:56.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.