Visa fråga/svar

 

Energi [3863]

Fråga:
Fråga 1: Energibehov, hur kommer det att se ut i framtiden? Vilka framtida energikällor kommer att utvecklas och som ger såpass mycket energi att det är ett alternativ till kärnkraft o.s.v. Fråga 2: Hur kommer vi att förflytta oss i framtiden? Kommer vi att partikelförflytta oss? Hur kommer flygplan, båtar och bilar att utvecklas, kommer de att försvinna?
/Per R, Buråsskolan, Göteborg

Svar:

1. Nobelpristagaren Carlos Rubbia höll den 13 oktober 1999 en föreläsning här på fysikum i Lund om dessa frågor. Han menade att inom en snar framtid kommer bränsleceller i stor skala. Till dessa behövs väte, som kan framställas av kol och vatten. Bildad koldioxid, liksom svavel och andra föroreningar, pumpas ner i marken. Själv arbetar Rubbia med en underkritisk (den kan inte fungera på egen hand) kärnreaktor, där en del av neutronerna produceras med hjälp av en accelerator. Man kan använda torium som bränsle. Det har den fördelen, att de obehagliga transuranerna (plutonium och annat) inte kan bildas. Sedan är det ovisst om det går att få ekonomi i det hela. Han trodde inte att solenergi, vindenergi, biogas och andra alternativa energikällor kunde ge annat än marginella bidrag till energiförsörjningen.

2. Med partikelförflyttning menar du kanske det som kallas teleportation. Det är nog ingen som tror att det skulle kunna vara möjligt annat än på partikelnivå. Så nog kommer flygplan, båtar och bilar finnas kvar. Man kan ju hoppas att de blir bättre.  
/KS 

Se även fråga 1351

*

 

 

Frågelådan innehåller 7624 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2022-05-21 17:33:39.

 

** Frågelådan är stängd för nya frågor tills vidare **


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.