Visa fråga/svar

 

Blandat [3649]

Fråga:
Kan dere hjelpe meg med å skrive et matematisk bevis for hvordan en skyvelære fungerer. Jeg vet ikke om det heter skyvelære på svensk, men det er et måleinstrument med innebygd noniusskala slik at man kan måle med en usikkerhet på 0,1 mm. Hjelp!
/Aida K, Hornnes videregående skole, Evje, Norge

Svar:
Skyvelaere heter skjutmått på svenska, och det används, som du säger, till att mäta längder med en noggrannhet av 0.1 mm. För att det här ska bli begripligt bör man ha ett skjutmått framför sig. På den fasta delen finns en millimeterskala. På den rörliga delen finns en kort skala som också ser ut att vara en millimeterskala. Men det är den inte, det är 0.9 mm mellan skalstrecken (nonieskala). Man läser först mm-värdet på millimeterskalan, sedan ser man på nonieskalan vilket skalstreck som står mitt för ett skalstreck på millimeterskalan. Det ger tiondelen.

Exempel: Antag att längden vi ska mäta är 11.5 mm. Vi läser först 11 mm på millimeterskalan. Sedan finner vi att det 5:strecket (det första räknas inte, det är 0-strecket) står mitt för ett streck på millimeterskalan. Alltså 11.5 mm.

Det 5:e strecket på nonieskalan är 5 * 0.9 = 4.5 mm från 0-strecket. Det står mitt för strecket för 11.5 + 4.5 = 16 mm på millimeterskalan. Det 6:e streckets läge på millimeterskalan blir 11.5 + 6 * 0.9 = 16.9. Det står alltså inte mitt för något streck. Likadant för de andra strecken på nonieskalan.

Det finns skjutmått där man kan läsa med högre noggrannhet.
/KS

*

 

 

Frågelådan innehåller 7595 frågor med svar.
Senaste ändringen i databasen gjordes 2021-10-16 14:23:43.

 

***


sök | söktips | Veckans fråga | alla 'Veckans fråga' | ämnen | dokumentation | ställ en fråga
till diskussionsfora

 

Creative Commons License

Denna sida från NRCF är licensierad under Creative Commons:
Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar
.